Belgische Langhaarkatten

Vereniging 

Ook voor Halflang- Korthaar en Huiskatten 

 

 

Scottish Fold

 PERSMEDEDELING VAN BEN WEYTS

DE VLAAMSE MINISTER VAN DIERENWELZIJN

28/07/2020

Verbod op handel in dieren met een erfelijke aandoening

‘Scottish Fold’-katten als eerste op zwarte lijst

Vlaams Dierenminister Ben Weyts legt een lijst aan met dieren die niet meer gekweekt of verkocht mogen worden omdat hun erfelijke aandoening voor gezondheidsproblemen zorgt. Vandaag worden nog heel wat dieren bewust gekweekt met een genetisch defect omdat hun onnatuurlijke uiterlijk meer in de smaak zou vallen bij kopers. De populaire ‘Scottish Fold’-katten komen als eerste op de lijst. De korte, naar voren geplooide oren van deze vouwoorkatten zijn eigenlijk een misvorming die bij de dieren tot zware pijnen, chronische artritis en zelfs volledige kreupelheid kan leiden. “Dieren moeten niet lijden omwille van een menselijke modegril”, zegt Weyts.

In de handel vind je heel wat dieren met een onnatuurlijk uiterlijk. Ze werden gekweekt met genetische defecten die hen een bijzonder uitzicht, maar vaak ook veel gezondheidsproblemen geven. Een bekend voorbeeld is de ‘Scottish Fold’-vouwoorkat, erg populair bij vloggers en beroemdheden zoals Taylor Swift. Met hun hangoortjes, platte snuit en grote ogen zien deze dieren er schattig uit. Maar de vouworen zijn veroorzaakt door een aandoening in het kraakbeen. Dit genetisch defect verspreidt zich over het volledige lichaam van het dier. Zo krijgt een vouwoorkat vaak last van de gewrichten en kampt het dier met ontstekingen en kreupelheid. Poten kunnen krom gaan staan. De aandoening is progressief en ongeneeslijk.

Vlaams Dierenminister Ben Weyts gaat nu een lijst aanleggen met dieren die niet meer gekweekt of verkocht mogen worden omdat hun erfelijke aandoening voor te veel gezondheidsleed zorgt. Het zogenaamde ‘Kennelbesluit’ – dat de voorwaarden rond de verkoop van dieren vastlegt – wordt daarvoor uitgebreid met extra verbodsbepalingen. De ‘Scottish Fold’-vouwoorkatten komen als eerste op de lijst met dieren die binnenkort niet meer gekweekt of verkocht mogen worden in Vlaanderen. Die beslissing komt er na een advies van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn en overleg met kattenverenigingen.

“We mogen dieren niet opzadelen met een vreselijke handicap, alleen maar omdat het mooi zou staan op een foto”, zegt Weyts. “Als beschaafde samenleving mogen we niet meer blind zijn voor het dierenleed achter sommige fokpraktijken.”

Concreet zal het vanaf 1 januari 2021 verboden zijn om nog vouwoorkatten te kweken of te verkopen. Op dit moment zijn er in Vlaanderen 25 kwekers die nog fokken met vouwoorkatten. Elk jaar worden er ongeveer 600 van deze dieren geboren en verhandeld.

 

Showplanning 2020 - 20??   

 

Door omstandigheden zijn er voor onbepaalde tijd geen shows meer gepland

 

 

Het clubkampioenschap wordt in 2020 niet opgestart

 

Wegens de geringe interesse wordt het clubkampioenschap afgeschaft vanaf 2017

 

 

Nieuwe prijs stambomen

 

Door de steeds maar duurder wordende prijzen, moeten we zelf ook onze prijs van de stambomen optrekken. we hebben het lang op de zelfde prijs kunnen houden maar zijn nu genoodzaakt onze prijs met € 1 per stuk op te trekken met ingang van 01/01/2019. Alvast bedankt voor uw begrip.

 

 

Opgelet voor rekeningnummer

 

Voortaan voor alle betalingen die u aan de BLKV moet

richten is er nu nog maar één rekeningnummer.

 

BE82-8334-9842-5268

 

 Alle andere nummers vervallen.

 

Kampioenaanvraag Parallel Systeem

Opgelet, verandering in het parallel systeem!!!
We hebben besloten dat er voortaan geen titels in eigen club meer nodig zijn voor dit systeem, het komt niet altijd juist uit om op onze show een titel te halen als u aan een reeks bezig bent en om uw comfort te verhogen hebben we dit weggelaten.

 

Nieuw-Nieuw-Nieuw-Nieuw

 

Vanaf nu kan u indien u wenst op onze nieuwe stambomen ook uw paspoortnummer van uw kat haar inentingsboekje laten zetten.

Geef dit indien u het wenst duidelijk mee door voor ieder katje bij uw stamboomaanvragen.

 

 

Nieuwe stambomen.

 

We hebben nieuwe stambomen ontworpen op A4 formaat. Dit is voor veel mensen misschien handiger dan ons groot formaat van stambomen, voor kopieën van te nemen zal het al zeker een veel eenvoudigere klus zijn want anders moest je steeds minstens twee maal kopiëren voor je het er allemaal had op staan. Ze zijn mooi ontworpen en hangen ook nog vast aan een gloednieuw programma dat het ons in de toekomst allemaal nog wat makkelijke maakt om uw stambomen snel bij u te bezorgen. Momenteel kan je nog kiezen welke van de twee versies u wilt. Ons groot vertrouwd formaat of het nieuwe A4 formaat. Geeft u niets aan op het aanvraagformulier zal dit automatisch het nieuwe A4 formaat zijn.

 

Reclame clubblad en site.

 

Wie voor het jaar 2019 reclame in ons clubblad " Het Poezennieuws" en tegelijk op onze site wil plaatsen, kan zich momenteel opgeven bij het bestuur een mailtje is voldoende en wij zorgen dan wel voor de rest.

Op de pagina formulieren is een blad toegevoegd dat je kan gebruiken en waar de prijzen op vermeld staan.

 

 

Parallel Systeem

 

De BLKV volgt ook een parallel systeem waarbij de exposant niet naar het buitenland hoeft te gaan maar alle titels in eigen land kan behalen. De exposant heeft de vrije keuze tussen onze twee systemen en kan deze ook combineren zoals hij wenst, hij mag dus perfect de ene titel behalen in het normale systeem en de volgende in het parallel systeem of andersom. Zolang hij maar de nodige titels haalt die het systeem voorschrijft.

 

CAC & CAP 3 titels te behalen bij 3 verschillende keurmeesters
CACIB & CACIP 4 titels te behalen bij 3 verschillende keurmeesters
CAGCI é CAGPI 4 titels te behalen bij 4 verschillende keurmeesters
CACE & CAPE 4 titels te behalen bij 4 verschillende keurmeesters
CAGCE & CAGPE 5 titels te behalen bij 5 verschillende keurmeesters
CACM & CAPM 5 titels te behalen bij 5 verschillende keurmeesters

 

 

 

Home

Bestuur

Lidmaatschap

Formulieren

Advertenties